Icha Chateau

Spacemen

 

Tea shops are a common commodity in Shanghai with one found in almost every street corner. While most brands are solely focused on refining their tea blends and taste, some have started to experiment with having unique spatial designs to better position themselves in the market. During the design process for their third store, the Icha research team en route to one of their tea plantations were so captivated by the serene beauty and picturesque sceneries of the endless tea fields that they sought to embody that charm into the store identity. Thus Spacemen drew inspiration from nature and through a series of undulating planes in varies shades of gold, reinterpreted the topography of those iconic green hills into an abstract design language for the restaurant. 

Taking up a refurbished mid-19th century colonial heritage building in the newly developed outdoor shopping district, Fengsheng Li, the project will be the new flagship restaurant of the brand as well as becoming a signature landmark in the centre of the government owned property.

Overlooking from the promenade's water feature, a brass cage integrated into the entry foyer façade takes centre stage. It houses a new outdoor tea bar behind the angled brass slats that shield it from the midday sun but come night fall, the the reflective nature of the brass disappears as light from within the foyer pours outwards drawing the casual passer-by to glimpse inward. 

Entering the main dining area through the bar, patrons transition from the old to the new. 35,000 meters of gold chains in 3 different shades make up the undulating sculpture-like planes. Each layer was meticulously carved to mimic the mountainous tea fields and to form niches for patrons with a need for privacy. It also masks a structural column that sits in the middle of the store turning it into the focal point that anchors the gold cloud. The soft nature of the chains allows patrons to touch and feel them. A strategically placed grey mirror behind the sofa seating reflects the gold waves giving diners a sense that they are dining under a forest canopy as well as enhancing the otherwise narrow site. 

A selection of muted material palette such as grey terrazzo, black stained timber and grey upholstery providing a sleek contrast to undulating structure above. The chains retain a sense a permeability yet also concealing all the technical equipment necessary for the store.

spacemen-studio.com

Website Menu