Paramount House Hotel

Breathe Architecture

 

Completed the 1st of April 2018 Paramount House hotel has a total area of 1186m2. 

Amid a suite of heritage and inter-war buildings in Sydney's Surry Hills, Paramount House Hotel occupies a 3-storey 1930s brick corner warehouse, adjacent to the historic Paramount House (c.1940s). Completing an irregular city block that was associated with film industry pioneers Paramount Pictures Studio and 20th Century Fox Film Association, the hotel embraces the historical significance of the site and its surrounding context.

The hotel rises out of the 80 year old warehouse. A copper, chevron screen crowns the building, reflecting the art deco architectural context of the neighbouring Paramount studios. The conceptual approach was about marrying these two ideas - the artefact and ornament.

A former film vault is repurposed for the reception lounge, the overlap with the creative and active program of the Paramount Pictures Building. A hidden atrium space is where the two buildings meet. Where a weary traveller can feel welcomed, looked after and rejuvenate under the daylight.

There are 29 rooms at Paramount House Hotel - no two are the same. The existing imperfections make each suite unique in offering, character and scale. Columns appear in different locations, remnant building features celebrated. Some suites express the patinated brickwork, parapet and gable ends, while others reveal remnants of former stairwells, aged joists and struts. Traces of ornamentation are embedded throughout - sometimes bold, sometimes subtle. From freestanding, solid timber bathtubs and architectural metalwork to lush greenery and locally made furniture and ceramics.

Preservation of the existing building fabric was key to the sustainability strategy. A robust, honest material palette is incorporated throughout, serving a purpose to ensure further longevity.

Materials are low in embodied energy and are locally sourced where possible, including recycled timber floorboards, low VOC finishes and mild steel throughout. Suites are furnished with all locally sourced and Australian made pieces. A 7kW PV Solar Array produces energy to supplement the operational demands of the building. Many of the suites have a north facing winter deck, providing shade, natural ventilation and the opportunity to interact with the Sydney streetscape climate.

Contextually responsive to its Sydney location, it is about expressing everything that was old and true, honest and raw, about the existing warehouse. It captures the spirit and excitement of the golden era of film. Staying there, you truly feel at home.

www.breathe.com.au

Website Menu