Tailored House

POST Architecture

 

The architectural renewal of this interior project transformed-and tailored- a traditional house into a home that suited its new residents and their lifestyle. For them, the acquired house did not perform on fundamental levels for a dwelling of this stature, and having just been renovated by its previous Owners, its mechanical system produced an ambient temperature, either too hot, or too cold. Moreover, the rooms were poorly proportioned for their intended use, and the height of doorways and stair openings (6'-5") impeded movement for one of the homeowners who is (6'-7") tall. The design, thus, aimed to create height for passage, especially throughout the second and third floors, while also organizing the primary rooms for better use of space, climate control and penetration of natural light. 

After careful structural explorations, the main stair system was redesigned and tailored to allow a clearance of over 7' (min Code is 6'-5") within the same stair opening. Its mass was then visually manipulated to distinguish the lower portion as a seating area and storage, while the guards served to contain and define a designated display area for the owners' sculpture collection, utilizing an empty volume of space below the stairs. A similar approach was taken on the second floor, reconfiguring the existing floor area to create three bedrooms and two baths, out of the original two bedrooms, one bath and a den. All the doorways on the upper floors were increased to 8' in height, and floor area was further saved by using pocket doors in the place of swing doors. Custom millwork distinguished between the spatial functions without resorting to the typical palette of framing, drywall, doors, and thresholds, and most importantly, without blocking natural light from the only windows at the rear. Furthermore, a new radiant heating system replaced the old cast iron one, which allowed the home owners control of each room's temperature. And, a new high-velocity cooling system was added for proper cooling of the second and third floors-concealed in the millwork. 

The material palette included white oak with a clear finish, which is durable, and helps disburse the natural light throughout the space. It was juxtaposed with a dark charcoal colour, in stain and paint, to articulate the functions and express the forms. 

The transformation, completed in a collaborative manner, offered the owners a renewed, tailored home that effectively addressed their current needs, lifestyle, and future growth. 

www.postarchitecture.com

Website Menu