Upstairs at The Department Store

Squire and Partners

 

This project is part of a dilapidated Edwardian department store in London, restored and reimagined by Squire and Partners, allowing the existing layers of history to inform the new design. 
Collaborating with craftspeople and furniture makers, the restored and extended building provides an exciting array of work, social and event spaces, including a new rooftop restaurant and bar - Upstairs at The Department Store.

The new restaurant and bar is a series of copper clad roof lanterns supported by a solid oak frame which aligns with the existing building structure, crafted by specialist timber company Carpenter Oak. The 5,000 sqft floor provides a bar, lounge area and dining spaces, as well as a landscaped roof terrace. 

The bar is a continuous run of untreated pewter with copper skirting, while solid oak high tables provide a relaxed area for eating and drinking, partnered with black timber Ercol bar stools.
The lounge is marked by a full-height copper clad wall housing a wood burner, and two silk/wool rugs created by Laguna using Eley Kishimoto's 'Wired Clematis' pattern derived from an existing stained-glass rooflight. A large Minotti Freeman sofa faces the fireplace around a black ply coffee table. Other seating includes CH22 and Cuba chairs, two leather Ottomans by Carl Hansen, and solid oak hourglass shaped stools by Benchmark. 

Dining space is defined by a mixture of green leather banquettes and smoked oak chairs around black ply topped tables. A storage wall behind the dining area is designed as a display of curious objects, interspersed with copper window recesses offering views across the south London.

An external terrace, accessed through full-height Crittall glazed doors, runs the length of the building and is landscaped with large Corten steel planters containing a variety of plants and trees. Outside furniture is from Fermob's Bistro range in a mix of colours.

Two private dining rooms open onto the large terrace. The Roseberry Room features a wool rug by KuSan based on Eley Kishimoto's 'Loopy Mushroom' pattern. A dining table was created in collaboration with Opus Magnum using original pine beams salvaged from the building, surrounded by Hiroshima walnut chairs and copper-lined recess creates a service area. The separate Dome private dining room features a dining table created from reclaimed timber seating 14 and a bespoke rug by local fashion/textile designer Isabel Fletcher, located under a stunning glass dome with refurbished original windows providing 360 degree views across London.

upstairsbrixton.com

Website Menu