WuliEpoch Culture Center

Atelier Alter Architects for sinooceangroup

 

Sited in the fifth ring of Beijing, near the scared Western Hills, WuliEpoch Culture Center is a hybrid between showroom and community center. The project attempts to create a triptych for architecture, landscape and interior design. While the project is encompassed by the splendor Western Hills, the design put up an immersive show within landscape.

The distance landscape is introduced to the project in a dynamic rather than static way. A continuous path wrapped around from exterior to interior. The first nature of landscape and the second nature of the interior space join seamlessly through the path. The ambience along the path is circumferential and religious, as a way to worship nature. As the site is triangulated, the project responses to the site, by stacking layers of curve walls, in a crisscrossing fashion to create layers of courtyards. Spatial demarcations are horizontal walls on the ground or suspended in the air.

To seek a dialogue with the courtyard in Beijing and the Great Wall scenery nearby, the material used for the project is carefully proportioned masonry wall used throughout landscape, architecture and interior design. The project features a 400sm skating rink and a 1500sm space for community, with exhibition space, seating area, catering, VIP lounge, staff office, etc. The interior space depicts nature digitally. The signature image of “autumn foliage in Western Hills” is created by a field of glittering wooden laminated aluminum panels. An “inverted Western Hills” is created by curve arrays of ceiling panels.

Website Menu